Vad är CrossFit?

CrossFit är en träningsform/sport ursprunglingen från USA. Det hela startade med coachen och före detta gymnasten Greg Glassman. Han ville skapa en optimal träningsform som alla kunde utöva. Han tog in det bästa från flera olika discipliner. Från gymnastiken tog Glassman in kroppsviktsövningar som pull ups, push ups, handstående och övningar i ringar. Tyngdlyftning bidrog med de olympiska lyften clean&jerk och snatch. Från den klassiska styrketräningen återfinner vi bland annat marklyft, squats och bänkpress. Detta blandades med rena konditionsövningar som löpning, rodd, simning och cykling. 
Glassman startade den första CrossFit boxen år 2000. Intresset för träningsformen spred sig fort och flera nya boxar såg sitt ljus. Idag är det en av världens mest snabbväxande sporter/träningsformer och det finns CrossFit boxar representerade över hela världen.

Träningsformen CrossFit definieras som ständigt varierande, funktionella övningar utförd under hög intensitet. Utifrån detta utformas ett varierat träningsupplägg där ingen dag är den andra lik. Dagens pass går under benämningen WOD som står för "work out of the day". CrossFit lockar många träningssugna med sina tävlingsinslag och snabba träningsresultat. CrossFit gym eller boxar som de kallas är ofta små till medlemsantalen vilket ger en unik och härlig gemenskap som går att finna på få andra träningsanläggningar. Detta har bidragit till CrossFits framfart och att så många fastnar för träningsformen.

CrossFit som sport har vuxit från att vara en lokal tävling till att idag vara en världsomspännande tävling där vinnaren får titeln "fittest on earth". Tävlingen startar med det så kallade "open" där CrossFit atleter på alla nivåer kan deltaga. År 2016 deltog mer än 320.000 atleter från 175 länder. De som presterat bäst under de fem veckor som "open" pågår går sedan vidare till "regionals". I regionals ställs de bästa atleterna inom samma region mot varandra under en helgs tävlande. De bästa härifrån får sedan möjlighet att tävla i CrossFit Games som går av stapeln i Kalifornien. Här ställs de 40 bästa kvinnorna och de 40 bästa männen mot varandra i många tuffa event under några intensiva dagar innan en vinnare utses. Fittest woman och fittest man on earth!