Crossfits Historia

Crossfit har fått ett enormt uppsving senaste 5-10 åren. De allra senaste åren har vi också sett hur crossfit förflyttat sig från att bara utövas i crossfitboxar till att ta steget in på de kommersiella gymkedjorna - där alltfler gym nu skapar ytor och underlag för högintesiv crossfitinspirerad träning även om de ofta kallar den någonting annat så som "X-fit", då själva namnet Crossfit bara får användas av licensierade affiliates.

Det som vi nu ser rulla ut över hela världen i flera olika former är från början en tanke hos Greg Glassman som på den tiden drev ett gym och jobbade som personlig tränare. Hans funderingar gick kring hur man skulle träna för att nå en generellt mycket hög nivå av atletisk förmåga. Alltså inte att specialisera sig inom en viss genre eller idrott, utan att nå en nivå av fitness som gör att du i princip kan hoppa in i alla fysiska situationer och göra mycket bra ifrån dig. Kanske inte allra bäst i en enstaka gren, men överlägsen om man slår ihop flera grenar. Tanken var att du som atlet bör kunna bemästra hela skalan av fysiska attribut i allt från uthållighet vidare till balans, styrka och snabbhet - samt sex till fysiska målord.

Se Greg Glassman tala här.

Crossfit skapades officiellt år 2000, men konceptet som idé och utförande skapades kanske redan 1995 när Greg öppnade sitt första gym. Även om det då inte var lika utstuderat och tydligt som idag så fanns en trend med högintensiv träning, stort fokus på mätbarhet och tydliga influenser från gymnastik och tyngdlyftning.

Från att crossfit startade för bara två decennium sedan har det redan utvecklats till någonting som idag knappt längre tolkas som träningsform, utan i princip har blivit sin egen idrott. Antalet crossfitboxar idag är många tusen världen över och bara i Sverige finns det någonstans runt 150 crossfitboxar när detta skrivs, men det växer snabbt.